Tuesday, May 7, 2013

Pengalaman MB: Ujian Fizikal Inspektor Polis

Salam.. Lamanya tak update blog,  tetiba plak gatal tangan nak tulis sesuatu dalam ni.. 

Ok skrg MB nak ceter lah pengalaman MB semasa nak apply jawatan as Inspektor Polis.. Persoalan dia?? MB dapat ker tak Jawatan tu?? Check it out.. hahhaha

nak apply keje ni punya lah payah, bayangkan beribu ribu lemon org nak apply keje ni.. ingat ni cincai punya kerja kah?? cukup2 lah MB keja sebagai supervisor kat parkson, its time to UBAH.. hahahha... so try lah apply keje polisi ni.. 

sebelum nak apply kne lah tengok syarat2 dia dlu, sama ade korang2 semua ni layak atau tak.. syarat2 dia... alamakk.. google jer lah.. hahhahaha.. ok ni dia:- click jer link tu.. 

Ni berdasarkan pengalaman MB ler, yang anggota2 lain tak tahu plak pengalaman ujian fizikal dorg cam ner.. pendekkan cerita MB buat fizikal test kat Bukit Aman kL. Masa tu ada 3 org jer MB n kawan2 lain.. nasib tak ramai... ^.^


  • 1st dia tengok tinggi n berat anda..(nasib baik lepas) 
  • 2nd dia tengok tangan lurus ker tak.. (masa kat umah sebelum nak fizikal test tu ada meroyan sket ar, ehh tangan aku lurus ker tak ni?? tapi terjawabgak akhirnya apabila polis tu sendiri sahkan tangan aku lurus.. hahhaha)
  • tengok tapak kaki.. (ni aku gelak sket, kaki pun nak check ker?? ok dia nak tengok same ade kaki kita rata atau ade ruang melengkung (ayat x ble blaaa ruang melengkung.. hahahha) kalau kaki anda Flat atau rata harap anda lupakan niat anda ingin menjadi sorang anggota polis.
  • tengok kepala dan badan2 anda, why?? ni nak bagitau, semakin banyak parut2 di badan anda, semakin banyak persoalan yang anda kna jawab.. contoh parut kat tangan, polis akan tanya.. ni knapa ni?? merempit ehh?? ni knapa ni JATUH MOTOR? eksiden?? tu knapa tu?? ko jawab lah sampai dia puas hati.. (nanti dia suh tanggal baju lah, lalallla)
  • pastu larian... fuhh... 2.4KM dalam masa 15 minit.. (alaaa... kalau ulang KALAU kna polis baik, dia suh lari2 jer.. yang penting atas tu semua lepas)
  • lompat katak?? yup.. apa rasional nya lompat katak ni?? aku pun memberanikan diri bertanya, apa tujuan lompat katak ni.. masa tu di saksikan oleh DSP Sharifah rasenyer dia org utara kot.. Dia cakap, tujuan bende ni nak tahu, same ade kamu punya kaki ni kuat atau tak, sebab kalau korang penah eksiden confirm sakit buat lompatan katak tu.. so nak tipu korang tak penah eksiden, berpadah padah.. trus tak qualified.. 
  • pastu dia suh kawad, suh bejalan.. kawad, bejalan, kawad, bejalan.. sabau jer lerr... dia nak tengok kaki korang tu begesel atau tak masa bejalan, kalau begesel alamatnya reject lerr... sbb dia? fikir-fikir lah sendiri, kalau kaki ko asyik2 bergesel mase berkawad?? cam ner?? 
  • last sekali MB kne suh bagi command.. ermmm.. MB taram jer, sbb mane pnah bagi command sebelum ni.. ada kawan plak tak suh bagi command, dia kne suh nyanyi.. lagu iris ooowhhhh.. hahahha..
pastu markah pun dikira, kalau anda lulus bersedia tuk interview plak... so tggu lah panggilan interview plak dari Polis.. so MB dapat ker tak jawatan tu?? tggu sambungan seterusnya lah yerr... MB lulus n kne interview kat kelantan plak.. T.T 

p/s tggu sambungan cete ni k.. hakxx.. ;)

7 comments:

  1. die tanye ape jer mase interview tuh MB ?

    ReplyDelete
  2. macam mne nak tahu tangan kite lurus tak dan satu lagi semua kena bagi command ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tau lurus ke tak..tengok siku tangan kita..ade benkok tak time luruskan tangan..tujuan dia nak lurus pasal time pegang pistol..tembak tak lari..

      Delete
  3. Nti ada test fizikal kt tampoi nti, dah lah berat 100kg ni mcm tk lepas je test ni, bab lari 2.4 rasanya tk lepas la

    ReplyDelete
  4. aku rasa lepas kot polis ni..sebelum ni ada ujian fizikal maritim..x lepas pasal time tu urat lutut aku masalah..x leh nak berlari..sakit lutut..hahaha..

    ReplyDelete
  5. kalau ade tattoo bg prmpuan, bleh ke msuk polis ni?

    ReplyDelete
  6. Command 2 dia yg bagi ayat ke?? Ke kta bantaije cakap??? Aduhhh nebesss

    ReplyDelete

IKLAN UNTUK ANDA